ДО

ПРЕЗИДЕНТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

ДО

МИНИСТЕРСТВОТО
НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОТВОРЕНО ПИСМО

Здравейте, казвам се Биляна Иванова и съм майка на дете, което искам да израсне щастливо и добре образовано. Затова споделям опасенията си с Вас:

На всички ни е ясно, че нещо в образователната ни система не е наред и това продължава много време.

Ако искаме да създадем поколения от самостоятелни, уверени и способни деца, то според мен, и не само, образованието трябва да се нагоди към нуждите на децата, а не обратното, тъй като в днешно време децата не са същите както преди и това е ясно вече на всички.

Ако иска един преподавател да грабне вниманието на едно дете, то той трябва да го заинтригува, да е интересен. С днешните методи на обучение в съвременните държавни училища, това не се постига. За това искам да предложа нещо - образователната ни система да предприеме друга посока и да се насочи към успешно внедрилите се вече в частни училища и в световен план алтернативни методи на обучение. Нека да предоставим възможност на сегашните деца да обособят индивидуалността си, чрез изследване на възможностите си чрез алтернативни методи на обучение в клас.

За съжаление сега това не се постига със сухия, посредствен и поставящ децата ни в "калъп" режим на обучение в българските училища, където учителите се стремят по-скоро да запазят авторитета си, отколкото да обучат някое дете на самостоятелно и градивно мислене и за това не са виновни нито учителите, нито децата. Светът се променя и затова според мен и образователната ни система трябва да бъде променена!

Това, което Ви предлагам е да обмислите начина на обучение и да се опитате да интегрирате съвременни методи като българското откритие на професор Лозанов – „Сугестопедия“ или някой подобен алтернативен метод.

Нека покажем на света, че и ние го можем и можем да създадем едни умни, мотивирани и целеустремени личности, които могат да покоряват света. От тук може да се запознаете с български метод „Сугестопедия“ - http://suggestology.org/suggestopedia/unesco/ и статия на тази тема. Това е метод, от който успехът на израстването на децата зависи от личността на учителите, от техните умения, от тяхната любов, от техния начин на възприемане на света, а нима има нещо по-важно от доброто „личностно“ отношение и възпитание на учителите.

Споделям и едно кратко описание, част от статия в популярно българско списание:

„Сугестопедичният метод за преподаване на деца има за цел и успешно успява да стимулира психичното развитие, да повиши знанията и желанието за нови такива, да ускори във времето паметовите възможности, да превърне учебния процес в една забавна и весела игра, в която децата не се чувстват измъчени, а напротив – зареждат се с нови сили.

Сугестопедичните уроци представляват един естествен начин на обучение, наподобяващ развитието от ранните детски години, когато детето открива света с помощта на своите родители.

Така както всяка майка е убедена, че нейното дете е най-прекрасното на света, така и всеки сугестопедагог е убеден, че неговите ученици имат неограничен потенциал да възприемат и научават все повече и повече.“

Какво повече можем да искаме за децата си? Затова моля ви, замислете се поне за въвеждането на част от тази съвременна обучителна система, за по-успешното израстване на децата в училище и тяхното светло бъдеще, като индивидуално мислещи и успешни личности!

Благодаря Ви.

25.03.2016 г.